Най-горещо ще бъде в традиционно най-топлите места - района на Сандански, крайните

...
Най-горещо ще бъде в традиционно най-топлите места - района на Сандански, крайните
Коментари Харесай

Петък е последният ден с по-високи температури

Най-горещо ще бъде в обичайно най-топлите места - района на Сандански, крайните южни региони, Кърджали, където температурите ще доближават до 39-40 градуса. Това са температури с 4-5 градуса по-високи от климатичните правила за месец август, само че не са върхове. Времето ще бъде горещо, неприятното е, че тези температури над 33 градуса, което е границата за горещо време, са по-продължителни и това се вижда и през миналите дни от месеца и от предходните месеци ", заяви синоптикът Петър Янков в  " България заран ".

Той изясни, че от 1850 година до момента се намираме в един дребен климатичен интервал на стопляне и заради геологически аргументи, като положението на оста на Земята и въртенето на Земята, се определя това стопляне, само че се намесва и човешката активност. Един от признаците за световното стопляне е засушаването. Друг е повишение на температурите. Трети е усилването на неподходящите метеорологични феномени.

" За страдание, на Балканите глобалното стопляне най-често се демонстрира със усилване на неподходящите метеорологични феномени - по-продължителни сухи интервали, незабавно по-късно рискова промяна на времето с проливни превалявания, които нямат никакво стопанско значение, а имат унищожителен темперамент със своята проливност и гръмотевична активност. Това стопляне ще продължи някъде още към 100-150 години и ние би трябвало да се приготвим за тези засушавания, като тактиката на България за тези неподходящи феномени би трябвало да бъде доста точна и да се съблюдава от всички държавни управления ", добави Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му България има неповторимата опция на Балканите да изгражда изкуствени огромни водоеми, които да събират вода и тя да се употребява както за напояване и питейна вода, по този начин и за контролиране на отока при неподходящи проливни превалявания.

" Петък е последният ден с по-високи температури, когато термометрите следобяд ще демонстрират още веднъж 40-41 градуса, само че още в петък вечерта в Западна България ще има гръмотевична активност и превалявания с летен темперамент. В събота нова вълна ще ни залее. В неделя ситуацията е съвсем същото. Валежите няма да доближават до Черноморското крайбрежие. Не предлагам високопланински туризъм. Тези, които са решили да прекарат почивните дни по планините, би трябвало да се насочат към по ниските елементи и да имат поради, че ще има такива превалявания. Положението за нашите сънародници, които са поели към Гърция, също е по-тревожно, защото там ще има още веднъж интензивни превалявания, съпроводени от гръмотевици, изключително в Беломорието ", твърди синоптикът.

Той сподели, че в Турция ще има повече слънце и приятни температури, а температура на водата ще е от порядъка на 27 градуса. Температури в Турция ще са 33-34 градуса по крайбрежието на Бяло море. Там преваляванията ще бъдат нищожни, за разлика от Албания, Македония и Гърция.

" За страдание, тези превалявания ще участват и идната седмица. Температурите в Западна България ще се движат в границите на 26-31 градуса, а по морето сред 28 и 30 градуса, като там дъждовете ще бъдат нищожни. Главно в понеделник по Северното Черноморие и сряда-четвъртък по южното черноморско крайбрежие. Вълнението през цялата последваща седмица по нашето черноморско крайбрежие ще бъде едва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР